Bij bokspsychotherapie worden evidence based behandeltechnieken, zoals EMDR en cognitieve gedragstherapie, gecombineerd met technieken uit de bokssport. Bij het ECTV gebruiken we bokspsychotherapie (met name) ter ondersteuning van de behandeling van posttraumatische stress-stoornis en/of persisterende complexe rouw.
Mensen reageren verschillend op triggers die hen doen denken aan een traumatische ervaring of een (traumatisch) verlies. Als een trigger te overweldigend is, dan wordt (vaak onbewust) het dominante overlevingsmechanisme geactiveerd. Iemand kan bevriezen, vechten of vluchten (“fight, flight, freeze”). In deze staat van zijn kan er geen verwerking plaatsvinden. Tijdens traumabehandeling zien we vaak dat bevriezing plaatsvindt als iemand een beeld van vroeger oproept en zich bewust wordt van waar dat in het lichaam wordt gevoeld (angst, verdriet). Door te boksen bevrijd je je daaruit. Dan gaat het gevoel stromen en komen emoties los.
Bokspsychotherapie is ook helpend bij het gedoseerd leren voelen en toelaten van boosheid. Deelnemers geven aan dat zij door de therapie meer controle ervaren over hun boosheid en dat hun lijdensdruk er significant door is verminderd.
Hoewel niet het primaire doel van de therapie, geven deelnemers bovendien aan zich fitter en zelfverzekerder te voelen door de bokspsychotherapie.
De bokspsychotherapie wordt gegeven door GZ psycholoog Jantien Piekstra en bokstrainer Lucien Bendt. Ook deelnemers die liever willen werken met een vrouwelijke bokstrainer kunnen bij ons terecht. Hiervoor werken wij samen met Linda Jansema van Empower Boxcoaching.
Bokspsychotherapie is erg geschikt als aanvulling op een reeds lopende behandeling, zowel bij het ECTV als elders.
Dit schreef onze cliënte Gerda over haar ervaringen met bokspsychotherapie:
“Bokstherapie met Jantien en Lucien was voor mij heel erg helpend. Het was even wennen in de ring te staan en daarnaast te voelen dat je geobserveerd wordt. Maar het voelde al snel vertrouwd. Het observeren zag ik op een gegeven moment niet meer. En de humor van Lucien maakt dat het zelfs leuk is met hem te boksen. Je hoeft er geen fantastische fysieke conditie voor te hebben, ook dat was erg prettig 🙂. Jij bepaalt het tempo.
Zowel Jantien als Lucien zijn erg laagdrempelig in contact en stellen je snel op je gemak. De combinatie van een psycholoog en een bokstrainer is wat mij betreft goud waard. Ik heb in het verleden meerdere vormen van therapie gehad op het gebied van trauma verwerking. Maar écht bij mijn gevoel kunnen komen, bleef moeilijk.
Ondanks dat ik al veel werk had verricht, bleven er dissociatieve klachten. Hierdoor kon ik niet of heel moeilijk bij mijn gevoel. Maar de boosheid, de pijn en het verdriet zat nog steeds in mijn binnenste opgesloten. En dat gaf veel fysieke klachten. Omdat ik niet bij mijn gevoel kon komen, voelde ik mijn grenzen vaak niet. Mijn letterlijke grenzen (mensen fysiek te dichtbij laten komen, spanning in mijn lijf). Maar ook mijn figuurlijke grenzen (bijvoorbeeld op mijn werk of in relaties). Ik merkte in de ring pas echt, hoeveel je in je onderbewustzijn doet.
Dissociatie gaat misschien nooit meer helemaal weg, maar door te werken met Jantien en Lucien heb ik hier wel hele mooie stappen in kunnen zetten. Door ogenschijnlijk simpele oefeningen. Door met je lijf bezig te zijn, krijgt je hoofd geen of veel minder kans om te rationaliseren, te analyseren. En ineens raakt er iets en daar komt de emotie en ontlading. Ook begon ik signalen in mijn lijf te herkennen, die ik voorheen gewoon niet opmerkte. Ik begon me steeds sterker te voelen. En kon ineens voorbeelden in de praktijk aanwijzen waar ik makkelijker mijn grenzen kon bewaken.
Ook een stukje lichaamsgericht werken op een andere manier heeft mij erg geholpen. Voordat ik bij ECTV kwam, heb ik EMDR gehad. Dit heeft de scherpe randen van mijn trauma’s afgehaald. Maar toch bleef er nog veel verdriet en boosheid zitten. Door in te zoomen op een voor mij heftige gebeurtenis, en deze samen met Jantien en Lucien te ‘herschrijven’, kwam ik wel bij deze emoties. En kon ik vanuit mijn volwassen Gerda ernaar kijken en niet meer vanuit ‘kleine’ Gerda.
Bij alles wat we hebben gedaan, heb ik me door beide gesteund gevoeld en heeft de regie altijd bij mij gelegen. Dat voelde erg fijn. Ze hoorden en zagen mij echt. Ik kan het iedereen aanraden!”